Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

30 Οκτωβρίου 2016, 6,5 r στην κεντρική Ιταλία.

Update @ 1η Νοεμβριου 2016

Και οι έλληνες σεισμολόγοι άρχισαν να λένε πολλά ….

Όπως ….. 









απο εδω: ερτ , απο εδω 
Θ. Γκανάς: Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό
  
Η Ελλάδα είναι 1η χώρα στην Ευρώπη σε σεισμικότητα και 6η στον κόσμο, σε ότι αφορά τη συχνότητα των σεισμών αλλά και την απελευθέρωση ενέργειας από τους σεισμούς.

"Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο." επισημαίνει ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας.

Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος
"Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει." τονίζει ο κ. Γκανάς. Στην Ιταλία συνέβη το φαινόμενο του "ντόμινο". Δηλαδή μία σεισμική δόνηση διέγειρε ένα άλλο ρήγμα και έδωσε στη συνέχεια και αυτό άλλο σεισμό. Όμως η δραστηριότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει τη χώρα μας, καθώς τα ρήγματα της Ελλάδας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από της Ιταλίας και δεν γίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να διεγερθούν
από τους σεισμούς στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει να έχουμε πάντα μέτρα προστασίας, να διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία πώς πρέπει να αντιδράσουν, στο σπίτι μας να μην υπάρχουν φθορές, βαριά αντικείμενα πάνω απ΄τα κεφάλια μας." επισημαίνει ο κ. Γκανάς, σύμφωνα με τον οποίο, τουλάχιστον στη χώρα μας οι κατασκευές των κτιρίων από το 1984 και μετά είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση και με τα διεθνή στάνταρντς.
Ο κ. Γκανάς, τρικαλινός στην καταγωγή, αναφέρθηκε και στον σταθμό στον Κλοκοτό Τρικάλων:
"Στον Κλοκοτό Τρικάλων λειτουργεί πρότυπος σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που καταγράφει στοιχεία από όλο τον κόσμο, τον Ειρηνικό, τη Χιλή, την Ιαπωνία κλπ. Για τη Θεσσαλία έχει καταγράψει ότι μετακινείται κάθε χρόνο ένα εκατοστό νότια. Δηλαδή σε 100 χρόνια η Θεσσαλία θα βρίσκεται 1 μέτρο πιο κοντά στην Αφρική!"

1 σχόλιο:

  1. Για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του επικέντρου οργανωθείτε όπως προτείνεται παρακάτω,λειτουργεί και αξιοποιήται αποτελεσματικά όπου εφαρμόζεται,έτσι θα αισθάνεστε και θα είστε ασφαλής.
    Με αυτή την θεωρία http://www.tsiapas.gr/forumgr/viewtopic.php?f=26&p=4523#p4523
    https://www.youtube.com/watch?v=B7Fn3UCviTo
    μπορείτε να προβλέπετε τους σεισμούς χρόνο – μέγεθος – χώρο, τις εκρήξεις ηφαιστείων αλλά και χρονικές περιόδους σεισμικής ηρεμίας - ασεισμικές, να προσδιορίζετε που υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίων και γαιανθράκων (θέση και ποσότητα) και να ερμηνεύετε όλα τα γεωλογικά και γεωφυσικά φαινόμενα από την εποχή που η Γη ήταν σε διάπυρη κατάσταση μέχρι τώρα. (Δημιουργία – δομή και απόσπαση Σελήνης – αρχική ήπειρος και διάσπαση αυτής κ.ά.)
    Ότι αναμένεται αναρτάται στην ιστ. www.tsiapas.gr, και στο fb , μπορειτε όλοι να γράφετε,ν' ανταλάσετε πληροφορίες και για πρόδρομα που γίνονται αντιληπτά. με τις αισθήσεις π.χ.θειούχες οσμές ή ενόργανα .
    Με την πρώτη μέθοδο της θεωρίας γνωρίζετε τον χρόνο, το μέγεθος και με σχετική προσέγγιση το επίκεντρο.
    Για τον ακριβέστερο προσδιορισμό του επικέντρου,τα πλέον αξιόπιστα πρόδρομα φαινόμενα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του στερεού φλοιού και της έκλυσης ραδονίου που εντοπίζονται σε ένα κώνο με κορυφή το υπόκεντρο και κέντρο βάσης το επίκεντρο του αναμενόμενου σεισμού. με θερμόμετρα και μετρητές ραδονίου τοποθετημένα σε δημοτικές γεωτρήσεις, που αντλούν συνεχώς απο τις υπόγειες υδροφόρες λεκάνες ανιχνεύονται εύκολα οι μεταβολές-πρόδρομα.

    Συνεργασία με την υπηρεσία ύδρευσης των Δήμων σας,τους τοπικούς επιστημονικούς,πολιτιστικούς συλλόγους για την παρακολούθηση αυτών των προδρόμων που μεταβάλλονται-ανεβαίνουν οι τιμές τους 1-2 μέρες πριν την εκδήλωση ενός σεισμού,που σημαίνει ότι εκεί εγκλωβίστηκε η αναμενόμενη ποσότητα υγρών (κυρίως H2O, CO2 και SO2.) η διαφυγή τους ανατολικά θα προκαλέσει σεισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή