Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι σεισμολόγοι στα media - video

Δεν μπορώ να μην πω ένα μπράβο στον κ Τσελέντη και στον κ Λέκκα. Αυτό πάει ολοκληρωτικά στην προσπάθεια για την διατήρηση του σεισμολογικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και στην θέσεις εργασίας των ηρωικά αφανών σεισμολόγων. 

Αλλα η προσπάθεια αυτή σκοντάφτει στην ιστορία του κάθε ενός.
Αυτήν την γνώρισαν όλοι οι ελληνες μετά από σεισμικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. 
Το ΒΑΝ τις είχε προβλέψει όλες· πάντα μετά.

Ίσως κάποιοι διευθυντές να είναι μοιραίοι για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αφού αφήνουν να κλείσει το ερευνητικό σεισμολογικό τμήμα, λόγω της φαιδρότητας των διευθυντών του, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα σημερινά (27 Απριλίου 2015) παρακάτω δημοσιεύματα:   




Ευθύμιος Λέκκας: ''Ο σεισμός στο Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από την Κεφαλονιά'' Το σεισμικό ντόμινο που έρχεται δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα  

Απελπιστική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας την κατάσταση στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου και βρίσκεται μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Καρύδη.
Περιγράφοντας όσα είδε, ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.
Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά».
Συμφώνησε ακόμη με τις εκτιμήσεις που λένε ότι ήταν σαν να είχαμε 800 εκρήξεις στη Χιροσίμα, τονίζοντας ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τεράστια.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».
Σύμφωνα τέλος με τον κ. Λέκκα, το «σεισμικό ντόμινο» που έρχεται, δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.

Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει τον σεισμό στο Νεπάλ

Σοκάρει τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το Associated Press  

Νέα διάσταση στην τραγωδία που βιώνει το Νεπάλ με τους 2.500 νεκρούς μετά τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ δίνει το γεγονός ότι περίπου 50 επιστήμονες είχαν σχεδόν προβλέψει ότι η χώρα θα χτυπηθεί από έναν τόσο μεγάλο σεισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press μια εβδομάδα πριν το φοβερό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ σεισμολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν βρεθεί στο Κατμαντού προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η φτωχή και υποανεπτυγμένη αυτή χώρα θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον «μεγάλο σεισμό», αντίστοιχο με αυτό του 1934 από τον οποίο ισοπεδώθηκε η πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα, «ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο αλλά δεν ήξεραν πότε ακριβώς θα χτυπούσε αυτό που φοβούνταν».
«Είναι ένας εφιάλτης που περιμέναμε να συμβεί. Γεωλογικά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε σκεφθεί ότι θα συμβεί» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Τζάκσον. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο μεγάλος σεισμός να συμβεί τόσο σύντομα. «Περπατούσα καθημερινά σε αυτή την περιοχή και αυτό που σκεφτόμουν κάθε φορά ήταν ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο Τζάκσον.
Αυτό που προβλημάτιζε περαιτέρω τους επιστήμονες ήταν η κατάσταση των υποδομών στο Νεπάλ, ένας παράγοντας που γνώριζαν ότι πολλαπλασίαζε τους κινδύνους μιας πιθανής καταστροφής όπως αυτή που βιώνει αυτές τις ημέρες η χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιδίου μεγέθος σεισμός στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι δεν θα προκαλούσε περισσότερα από 30 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Η αντίστοιχη αναλογία για το Νεπάλ είναι της τάξης των 1.000 θυμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας ο αριθμός εκτοξεύεται στους 10.000 νεκρούς.
Η Γη, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, είχε προειδοποιήσει: ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ είναι ο πέμπτος σημαντικός σεισμός τα τελευταία 205 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του 1934.


Τσελέντης: "Το ντόμινο των σεισμών θα φτάσει και στην Ελλάδα"Τι αποκάλυψαν Λέκκας και Τσελέντης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου  

Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή "ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ" του Νίκου Ευαγαγελάτου μίλησαν το πρωϊ οι δύο κορυφαίοι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας και Άκης Τσελέντης.
"Δύσκολη η κατάσταση στο Κατμαντού" δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και σημείωσε ότι από την πρώτη εκτίμηση είπε πως η καταστροφή φαίνεται πως είναι ελεγχόμενη, ενώ για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να επισκεφτεί γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.
"Ο απολογισμός των νεκρών από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση στο Νεπάλ θα είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις" είπε λίγο αργότερα στα Παραπολιτικά 90,1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. 
Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως κάθε σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ θεωρείται σεισμός παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ είπε πως τα μηχανήματα του Γεωδυναμικού κατέγραφαν την δόνηση για περισσότερες από 4 ώρες. Όσον αφορά τη χώρα μας, σημείωσε ότι θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και υπάρχει ένα ενδεχόμενο το ντόμινο αυτό να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα.



 Ανήσυχος για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον μεγάλο σεισμό στο Νεπάλ εμφανίστηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, Άκης Τσελέντης.
Ερωτηθείς τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα και για την υφήλιο όλη αυτή η σεισμική δόνηση ο κ. Τσελέντης είπε:

«Κάθε σεισμός πάνω από 8 ρίχτερ θεωρείται παγκόσμιας εμβέλειας γιατί για παράδειγμα οι σεισμογράφοι μας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραφαν τη δόνηση αυτή περισσότερο από 4 ώρες. Τα κύματα φύγανε από εκεί και κάνανε τη γη γύρω–γύρω πολλές φορές περιστροφή. Ένας σεισμός τόσο μεγάλος μπορεί να επηρεάσει όλη τη γη και μάλιστα εγώ είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το φαινόμενο ντόμινο δηλαδή σίγουρα θα έχουμε και ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων και όχι και πολύ κοντινών μάλιστα και μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο για αυτό χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή στην από εδώ και πέρα παρακολούθηση της σεισμικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής».

Και συνέχισε: «Υπάρχει πιθανότητα για μεγάλα γεγονότα και θα έλεγα ότι όχι αύριο αλλά μπορεί αυτή η ενεργοποίηση κάποια στιγμή να φτάσει και στην περιοχή μας. Υπάρχουν περιοχές του Ελλαδικού χώρου οι οποίες είναι ώριμες, υπάρχουν περιοχές του Ελλαδικού χώρου πολύ επικίνδυνες οι οποίες είναι και κοντά σε αστικά κέντρα και για αυτό το λόγο λέω ότι η σεισμική θωράκιση της χώρας να είναι πάντα σε εγρήγορση.
Τις περιοχές αυτές τις παρακολουθούσαμε γιατί από τον Ιούλιο και μετά δεν θα μπορούμε να τις παρακολουθούμε. Εύχομαι να μην τα ξαναπούμε μετά από κάποιο ελληνικό σεισμό γιατί τότε κάποιοι θα έχουν ευθύνες γιατί εγώ έχω κάνει αυτό που έπρεπε να κάνω τώρα από εκεί και πέρα κάποιοι θα έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».


Για το Νεπάλ ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ παραπάνω από τις εκτιμήσεις. 

«Συμμετείχα σε μια επιτροπή το 1994 με σκοπό το σεισμικό σενάριο του Κατμαντού, ήταν γνωστό από τότε ότι αυτή η πόλη ήταν στην λίστα μερικών άλλων πόλεων, μια από οποίες είναι και η Κωνσταντινούπολη, που θα έχουμε στο μέλλον εκατόμβες θυμάτων λόγω της μεγάλης σεισμικότητας και λόγω ότι υπήρχε ένα «σεισμικό κενό». Δηλαδή είχαμε μια περίοδο που είχαμε σεισμική δράση και ξαφνικά είχαμε ένα πάγωμα της κίνησης του φλοιού και αναμενόταν κάτι σίγουρο και δεν εξεπλάγημεν ως σεισμολόγοι ότι έγινε αυτή η καταστροφή εκεί πέρα».












Τσελέντης: Η Ελλάδα μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, της τάξης των 6 Ρίχτερ!

27/04/2015 11:34

Κάνει λόγο για περιοχές, για τις οποίες υπάρχει βεβαιότητα εκδήλωσης σεισμού ενδεχομένως και με θύματα και αυτό όχι σε βάθος χρόνου

«Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Ένα σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ», εκτίμησε - προειδοποίησε ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, κάνοντας λόγο για περιοχές, για τις οποίες υπάρχει βεβαιότητα εκδήλωσης σεισμού ενδεχομένως και με θύματα και αυτό όχι σε βάθος χρόνου.

Με αφορμή την τραγωδία που σημειώθηκε στο Νεπάλ ο σεισμολόγος μίλησε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα, ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα επανέλθει με νέες προειδοποιήσεις όταν αυτός θα κρίνει ότι πλέον οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες.

Η δημοσιογράφος θέλησε να τοποθετηθεί, αναφέροντας ότι ενδεχομένως ο σεισμολόγος να τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι δεν πρόκειται να γίνει «επαγγελματίας εφησυχαστής».

«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι - θωρακισμένοι για τόσο μεγάλους σεισμούς», κατέληξε.











Σχόλια

14Προσθήκη σχολίου

@Ορθόδοξος Χριστιανός27/04/201516:3027/04/201517:26

Πώς δεν το έχουμε δει στην Ελλάδα;;; Έχουμε τα κάτωθι: Λιμό (Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πεινάνε) Σεισμό (Έχουμε χορτάσει σεισμούς) επιδορμή αλλοφύλων (λαθρομετανάστες) Φλόγα και πυρ (πυρκαγιές στα δάση μας) αιφνίδιους θανάτος (ουκ ολίγους) οπότε τσάμπα οι προσευχές σου Ορθόδοξε. Άντε να πιεις τώρα κανένα φραπόγαλο να ξεθολώσεις

Απάντηση


@ Βουλωστο ρε ανθρωπε επιτελους 27/04/201512:3427/04/201522:46

Μεγάλε δεν είναι σωστό να υβρίζεις ένα επιστήμονα σεισμολόγο ! Η πρόβλεψη σεισμού για να είναι ωφέλιμη στην κοινωνία και να παρέχει προστασία στους πολίτες πρέπει να προβλέπει το μέγεθος του σεισμού με περιθώρια λάθους + ή - 0,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ , επίκεντρο με περιθώριο λάθους τα 50 χιλιόμετρα , και ημέρα εκδήλωσης να είναι μέσα σε ένα 4ήμερο το πολύ ! Έτσι οι αρχές θα μπορέσουν να κρίνουν αν κινδυνεύουν οι πολίτες και θα μπορούν να διατάξουν μιά οργανωμένη εκκένωση της επικίνδυνης περιοχής για να προστατέψουν τον πληθυσμό ! Η επιστήμη όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει προβλέψεις για εκδήλωση σεισμού μέσα σε αυτά τα όρια ! Όλες οι άλλες προβλέψεις που γίνονται για σεισμούς γίνονται για το θεαθήναι και δεν προσφέρουν και τόσα στην κοινωνία εκτός από ατέλειωτες συζητήσεις στα κανάλια ! Φαντάζεσαι να βγεί κάποιος επιστήμονας και να ανακοινώσει ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνει σεισμό σε μιά μεγάλη πόλη την οποία θα κατονομάσει ! Αμέσως οι πολίτες θα αρχίσουν πανικόβλητοι να την εγκαταλείπουν και σίγουρα θα υπάρξουν πολλά θύματα από τροχαία ατυχήματα , οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες θα αναγκαστούν να κλείσουν ή θα υπολειτουργούν και θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία και θα υπάρξουν και θύματα όπως σε κάθε μαζική έξοδο των κατοίκων από τις μεγάλες πόλεις .. Φαντάσου τώρα μετά να κάνει ένα σεισμό 4,5 βαθμών ρίχτερ σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πόλη και να βγει κανένας επιστήμονας περιχαρής να μας πει ότι πρόβλεψε τον σεισμό ! Σιμειωτέον ότι στον Ελληνικό χώρο σεισμούς 4,5 κάνει περίπου ένα κάθε μήνα ! Επομένως μια τέτοια πρόβλεψη όχι μόνο δεν είναι χρήσιμη αλλά δημιουργεί και τεράστια προβλήματα , θύματα και οικονομικές ζημιές ! Δεν μπορούμε όμως να καταργήσουμε τα σεισμολογικά κέντρα , τους σεισμολόγους και τους σεισμογράφους τα οποία μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες μετά την εκδήλωση μεγάλου σεισμού και μας βοηθάνε να κρίνουμε αν ήταν κύριος σεισμός ή προσεισμός και άρα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να αναμένουμε την εκδήλωση ενός μεγαλύτερου κύριου σεισμού ! .

Απάντηση


@...@Ορθόδοξος Χριστιανός27/04/201527/04/201522:07

''Συν Αθηνά και χείρα κίνει ''........ έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι !......Εφάρμοσε σωστούς και αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς , κτίσε ανθεκτικά κτίρια , προετοίμασε και εκπαίδευσε σωστά τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας , πάρε τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωση της κίνησης και των χώρων συγκέντρωσης σε ώρες έκτακτης ανάγκης και κάνε και την προσευχή σου στον θεό και προπαντός μην αμαρτάνεις και ψηφίζεις από ιδιοτέλεια για τα ρουσφετάκια κόμματα που καταστρέφουν την χώρα μας και τον λαό μας!

Απάντηση


Ορθόδοξος Χριστιανός27/04/201516:30

Με προσευχή, νηστεία και μετάνοιες μπορούμε να αιτηθούμε τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και να ΜΗΝ ξαναγίνει σεισμός! Αλλά δεν προσέχετε ΤΙ λένε οι Ιερείς κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, σκεπτόσαστε το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. (...Απο λιμού, λοιμού, ΣΕΙΣΜΟΥ, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, φλόγας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου, αιφνιδίου θανάτου....) Έχετε δει ποτέ να συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω στην Ορθόδοξη Ελλάδα? ΟΚ έγινε ένας καταποντισμός -της Ατλαντίδας- αλλά τότε ήταν ειδωλολάτρες δεν ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί... Προσευχή λοιπόν!

Απάντηση

Γιατι τους πληρώνουμε ;27/04/201515:43

Για να μας λένε ποσό ηταν ο καθε σεισμός ; Ποιο γρήγορα το βλέπω στο κινητο μου απο Αμερική

Απάντηση

SAKHS27/04/201515:11

TSELENTH EIME 7 XRONON NA MPW STO SPOITH MOY MESA H NA KATASKINOSO TA EPOMENA 80 XRONIA STO HPE8RO

Απάντηση

Παράνοια27/04/201514:06

Όταν κάνει κάποια "πρόβλεψη" άλλος τον αποπαίρνει, όταν τρομοκρατεί ο ίδιος όλα καλά.

Απάντηση

ΕΛΕΟΣ27/04/201513:48

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ! ΒΟΗΘΕΙΑ! ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ 18 ΡΙΧΤΕΡ! ΑΑΑΑΑΑ!

Απάντηση


όχι ρίχτερ27/04/201513:56

πρήχτερ θες να πεις

Απάντηση


WTF27/04/201513:20

Τον βγαλατε απο την ναφθαλινη παλι για φρεσκιες κινδυνολογιες? Αυτοι παντα εμφανιζονται μετα απο τα συμβαντα. Ποτε πριν δεν εχουν κανει προγνωση. Το να λεει οτι υπαρχει πιθανοτητα για 6 ριχτερ στην Ελλαδα ειναι σαν να λεμε οτι τι καλοκαιρι θα εχουμε ηλιο. Ουτε παιδακι του νηπιαγωγιου δηλαδη. Και το βαζετε και για τιτλο οταν εχουμε τα 6αρια συστηματικα εδω και μαλιστα και 7αρια παλαιοτερα? Ελεος, πρεπει δηλαδη να πει κατι καποιος επειδη εγινε σεισμος 7 χιλιαδες χιλιομετρα!!! μακρυα και βαζετε οτι μπαρουφα λεγεται?

Απάντηση

Βουλωστο ρε ανθρωπε επιτελους 27/04/201512:34

Ρε τσελεντη σκασε επιτελους ....ολο θεωρια και φουμαρα ....οποτε γινεται σεισμος βγαινεις να μας πεις οτι εγινε σεισμος...λες και δε το εχουμε καταλαβει. Εισαστε η πιο αχρηστη επιστημη. Καταλαβε το επιτελους ρε κεφτε . Το να βγαινεις και να επιβεβαιωνεις το αυτονοητο δε λεει τιποτα. Μπορειτε να βρειτε μια μεθοδο προβλεψης ? Αυτο ειναι το ζητουμενο. οι μπουρδολογιες και θεωρειες μας ειναι αχρηστες.

Απάντηση


@27/04/201514:12

Ε μα πια με το βλακα το Τσελεντη και ολο το συφερτο του......εχει καταντησει αηδια ολα αυτα τα χρονια . Kαι γω σου λεω Τσελεντη πως τα επομενα 30 χρονια θα γινει σεισμος 7 ριχτερ στη Ελλαδα....και λοιπον ? Καταλαβε το ειστε μακραν η πιο αχρηστη επιστημη. Λαμβανετε κονδυλια για το τιποτα . Τσακωνεστε σα γραφικοι μεταξυ σας για το ΤΙΠΟΤΑ. Και τα ηλιθια καναλια καθε φορα που γινεται σεισμος σας βγαζουν για να μας πειτε τι ? Οτι μπορει να εχει και μετασεισμους ? Υστερα απο τοσα χρονια το μαθαμε και μεις . Ουστ πια .....

Απάντηση


Dr Takis27/04/201513:33

πες τα...η πιο άχρηστη επιστήμη ever...όταν γίνει σεισμός βγαίνουν ολοι κουστουμαρισμένοι με την φράση ''ήταν κάτι που το περιμέναμε εδώ και καιρό''.....

Απάντηση


panos27/04/201513:24

Πεστα αγορι μου με τουσ ηλιθιους σεισμολογους !!!!!!

Απάντηση


- - - -

Τσελέντης: Τέλος η 24ωρη λειτουργία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Από τον Ιούνιο- Δύο- τρεις περιοχές ώριμες για σεισμό στην Ελλάδα
Τσελέντης: Τέλος η 24ωρη λειτουργία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
7
εκτύπωση  

Την Δευτέρα 27 Απριλίου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντηςμίλησε στους Βασίλη ΧιώτηΝότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τους σεισμούς στην Ελλάδα
Συνέντευξη Α. Τσελέντη


Για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τα προβλήματά του
«Ο κόσμος να μην ανησυχεί, αλλά οι πολιτικοί να ανησυχούν. Είναι υπεύθυνοι της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Όταν έχουν αφήσει να καταρρεύσει η αντισεισμική πολιτική της χώρας σε τραγικό επίπεδο… Η Ελλάδα είναι η πιο ενεργή περιοχή της Ευρώπης. Αν μας σώνει κάτι, είναι η άριστη δουλειά των μηχανικών μας.

Σας λέω μια είδηση-βόμβα: όταν τον Ιούνιο, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών, σταματάει η 24ωρη παρακολούθηση, οπότε εμείς πλέον δεν θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε… Μιλάμε για 15 άτομα με 650 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό το ποσό μιλάμε τώρα, είναι μια τραγική κατάσταση. Είναι με συμβάσεις, οι οποίες λήγουν, για 650 ευρώ το μήνα δηλαδή. Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αυτό το πρόβλημα είναι τραγικό, έχει να κάνει με την ασφάλεια του ελληνικού πολιτισμού . Εγώ πέρασα τα μηνύματα εκεί που έπρεπε να τα περάσω, η καυτή πατάτα πλέον είναι σε άλλα χέρια και στον επόμενο μεγάλο σεισμό, κάποιοι θα πληρώσουν. Έχει να κάνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, απ’ ό,τι ξέρω έχει ζητήσει και ο ΟΑΣΠ και εμείς συνάντηση με τον κύριο Σπίρτζη, αλλά ακόμα δεν το έχουμε πετύχει.

Δεν ξανά ζητάω καμία συνάντηση και θα περιμένω πλέον τον επόμενο σεισμό. Το Γεωδυναμικό, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί, 170 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα για σεισμούς, παρακολουθεί περίπου 200 σταθμούς πού έχει να κάνει με προγράμματα που έχουν να κάνει με τη δομική όλων των κτιρίων και παρακολουθεί περίπου 180 σταθμούς που καταγράφουν την στάθμη της θάλασσας για τσουνάμι. Όλο αυτό το τρομακτικό δίκτυο θα καταρρεύσει τέλος του Ιούνη.

Υπάρχουν δυο-τρεις περιοχές (στην Ελλάδα) που είναι παρά ώριμες (για σεισμό). Κινδυνεύουν να πέσουν από το δέντρο. Υπάρχουν και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.»


Στο 06:00 Ακης Τσελέντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου